Lompat ke isi

Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Gong hangend in een standaard onderdeel van gamelan Semar Pagulingan TMnr 1340-8.jpg

Konten halaman tidak didukung dalam bahasa lain.
Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas

Berkas asli(800 × 705 piksel, ukuran koropak: 102 KB, tipeu MIME: image/jpeg)

Ringkesna

Pedaran
Nederlands: Slaginstrument. De kempur is de grootste en daarmee ook laagst-klinkende gong in een Semar Pegulingan-orkest. Hij is de leider van de interpunctie-instrumenten en markeert het begin en het einde van een compositie en geeft tevens de belangrijkste accenten in de metrische periode van de kernmelodie, waarbinnen de andere, kleinere, gongs sterke accenten leggen.

Een gong op Bali is ketelvormig, met schuin naar binnen geslagen randen, een gelaagd oppervlak en in het midden een uitstekende knobbel waarop geslagen wordt bij het spelen. De gong is vertikaal opgehangen in een standaard en wordt met en dikke stok met gewatteerde kop aangeslagen. De twee voetstukken van de standaarden hebben aan de onderkant een zwarte band bij wijze van grens tussen aarde en instrument. Het overige oppervlak van de voetstukken toont een voorstelling van een koraalrif dat ruimtelijk in diepreliëf is wegestoken. Dit koraalrif is een voorstelling van de tatamanan, de watertuin in de zee. De zee en de koraalriffen rond Bali, lager gelegen dan het laagste punt van het eiland, met hun dodlijke slangen en giftige vissen kunnen niet anders dan beschouwd worden als de woonplaats van kwade geesten. Deze tatamanan is dan ook het symbool van de onderwereld van de demonen. In de voorstelling van het koraal op de voet van de gongstandaard keert telkes een omgekeerde 'V' met omgekrulde uiteinden terug. Dit motief toont drie bergen. Eigenlijk worden er vier bergen bedoeld, maar één berg kan niet worden weergegeven bij gebrek aan driedimensionaal perspectief. Deze vier bergen worden geassociëerd met de vier windrichtingen en vier goden waar men op Bali erg veel ontzag voor heeft.

. Gong, hangend in een standaard, onderdeel van gamelan Semar Pagulingan
Undetermined language : Kempur
Titimangsa before 1939
date QS:P,+1939-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1939-00-00T00:00:00Z/9
Sumber
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Pangarang Tropenmuseum

Lisénsi

w:id:Creative Commons
atribusi BabagiSarupa
Ieu berkas dilisénsikeun maké lisénsi Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.
Anjeun bébas:
  • pikeun babagi – pikeun nyalin, nyebarkeun, sarta nyalabarkeun karyana
  • pikeun nyampurkeun – pikeun ngarobah karyana
Dumasar kana kaayaan di handap:
  • atribusi – Anjeun kudu ngatribusi karya ku cara nu geus ditangtukeun ku nu nyieun atawa nu méré lisénsi (tapi lain ku jalan nu sigana téh maksa pikeun Anjeun maké éta karya).
  • BabagiSarupa – Lamun anjeun ngadumaniskeun, ngarobah, atawa nyieun turunan tina éta bahan, anjeun kudu nyebarkeun kontribusi anjeun maké lisénsi anu sarua jeung nu aslina.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

menggambarkan Indonesia

status hak cipta Indonesia

berhak cipta Indonesia

tipe media Indonesia

image/jpeg

checksum Inggris

d8ce6e68c97ba2a08ca4f106ecc7ee00efeafcc6

metode penentuan Indonesia: SHA-1 Indonesia

ukuran data Indonesia

104.848 Bita

tinggi Indonesia

705 piksel

lebar Indonesia

800 piksel

Jujutan berkas

Klik dina titimangsa pikeun nempo koropak nu aya dina mangsa éta.

TitimangsaMiniaturUkuranPamakéKamandang
kiwari27 Juli 2010 20.54'Thumbnail' pikeun vérsi mangsa 27 Juli 2010 20.54800 × 705 (102 KB)KITbot== {{int:filedesc}} == {{Information |description=<!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Slaginstrument. De kempur is de grootste en daarmee ook laagst-klinkende gong in een Semar Pegulingan-orkest. Hij is de leider van de interpunctie-instrumenten en ma

Ieu berkas dipaké ku kaca di handap:

Métadata